Serbisk Forening Rogaland - "Ivo Andric"

Hjelp realisering av "Blodkorset", filmen til Simo Brdar!

.

Vår forening setter i gang pengeinnsamlingsaksjon som støtte til regissøren Simo Brdar fra Republika Srpska, for fullføring av dokumentarfilmen "Blodkorset". Filmen er dedikert den tragiske skjebnen til brødrene Milos og Marijan Banjac. De ble tvangsdepportert av tyske nazister og kroatiske ustasja fra sin Klekovic, Kozarska Dubica - Republika Srpska, først til Beograd (Sajmiste), og derfra til konsentrasjonsleiren i Botn. Da nazisten Coro skjøt og drepte Milos i Nord Norge, tok Marijan broren og av hans blod malte et kors på en stein. Det korset står der den dagen i dag, som symbol på lidelser til våre krigsfanger i konsentrasjonsleire i Norge. Våre norske venner passer på og vedlikeholder stedet.

I denne forbindelsen appellerer vi til alle våre medlemmer og venner om å bidra, etter sin vilje og evne, til fullføring av dette prosjektet, som også er av stor betydning for vår etnisk gruppe i Norge i dag og i fremtiden. Vår forening har øremerket 1000 kroner av sine midler til dette prosjektet.

Deres bidrag, merket med "Za film" kan dere sende til Foreningens konto nr. Aksjonen værer til 19.september, da skal vi sende alt vi har samlet direkte til Simo Brdar.

Konto nummer: 1503.48.97821

Avis artikkel „Илустроване политике“ - "Iliustrert politikk" fra 15. mars. 2016.som forteller om filmen (artikkel er på serbisk).

Ifølge regissøren, fortjener skjebnen til de to brødrene Milos og Marijan Banjac spesiell oppmerksomhet. Deres lidelser i konsentrasjonsleire i løpet av Andre verdens krig har forfulgt ham i årevis, og skapt sterkt ønske om å lage en kort dokumentar med tittel "Blodveien". Denne filmen skal sende et kort og sterkt budskap om skjebnen til brødrene Banjac. Filmen "Men Gud var stille" har allerede hatt stor suksess på dette feltet.

Narviksenteret har delvis støttet denne filmen, men det var ikke nok til å dekke alle utgifter. Simo Brdar startet filmingen med egne midler. Nå er prosjektet i sin sluttfase, og all hjelp er velkommen.

Igjen håper vi, at også med denne aksjonen vil vi vise at vi er klare til å bidra for å bevare minnet om våre landsmenn - krigsfanger i andre verdens krig. Med denne tanken takker Foreningen "Ivo Andric" på forhånd og hjertelig til alle givere./p>