Serbisk Forening Rogaland - "Ivo Andric"

På denne dagen

.

Den eneste nobelpristageren fra vår region, Ivo Andrić, mottok belønningsbevis på denne dagen, 26. oktober 1961. Han ble tildelt Nobelprisen for litteratur 10. desember 1961 i Stockholm av dr Anders Esterling. I forklaringen til Nobelkomiteen sies at Andrić for Nobelprisen fordi "hans prosa inneholder en episk fortelling som sporer menneskelige skjebner fra hans lands historie."

Nyheten om Nobelprisen fikk han fra to journalister mens han kom tilbake fra en tur, som ble bekreftet av arbeideren til den svenske ambassaden, Rene Belding, som ventet på ham i leiligheten hans med en bukket av nelliker. I tillegg til Andrić, foreslåtte kandidatene for Nobelprisen for litteratur i 1961 var også britiske forfattere Lorens Darel og Grem Grin, dansk forfatter Karen Bliksen, USA John Steinbeck og italiensk Alberto Moravia.

Viste du:

I 1961, da Andrić mottok Nobelprisen for litteratur, var Tolkien også blant de foreslåtte kandidatene, med romanen Ringenes herre, men juryen avviste ham som et uverdig arbeid av denne prisen.

Umiddelbart etter nyheten ble Andrić enda mer populær i Jugoslavia. Andrićs møter med journalister, elever og andre forfattere ble organisert. I tillegg til gratulasjonene han mottok fra statstyre, hær og sine kollegaer - men gratulasjon fra en av de mest berømte forfattere, Miroslav Krleža, uteble. Noen hevder at Krleža var sjalu og ikke forsøkte å skjule sin sjalusi mot Andrić.

11 år etter Nobelprisen, får Ivo Andric også sin første og eneste Vuk-prisen.