Serbisk Forening Rogaland - "Ivo Andric"

Kulturkafe «Mat fra Serbia» 2019

.

Med bilder og tekst skrevet av vårt medlem og Kulturkafe-gjest, Petar Cvjetićanin, ville alt annet være overflødig ... bortsett fra kanskje en stort takk til alle som bidro til vellykket representasjon av Serbia og vårt lille samfunn på Kulturkafen2019.

"Norge, Stavanger og lørdag morgen som dufter av Serbia! Ved første omtale er det ikke mye forbindelse her, men ... Det er mange innvandrere fra Balkan og det vakreste landet Serbia både i verden og i Stavanger! Mange forlot Serbia med tårer i øynene, noen var helt uvitende om hvor de skulle, hva de lette etter og ville ... Sjeldent noen reiste med et smil! Vi dro alle på jakt etter en bedre liv og bærte med på noe av vår egen tradisjon, kultur, tro, skikker...

Serbisk forening I Rogaland «Ivo Andrić» har gjort en innsats for at morgenen vår her I Stavanger dufter Serbia!

Når vi kom til Kulturkafen, dukket det opp minner fra familiesammenkomster og feiringer, hele familien og vennene,fra feiringer som bare skjer hos oss! Jeg husker de fantastiske rettene med god serbisk mat som min bestemor og mor tilberedte. Jeg husker også feiringer jeg ikke kunne delta på ...

Ved ankomst til kulturkafeen ble vi møtt av barn i serbiske folkedrakter og ønsket velkommen! Hjertet mitt dunket! Stavangers kjølige morgen dufter virkelig som det varme Serbia!Glade hilsener og smil fra alle involverte I foreningen for hver ny gjest i hele Kulturkafen! Når vi tenker på hva vi skal prøve først, «sarma», burek eller grillmat, på lydanlegget begyner«kolo» ...Barn i serbiske folkedrakter er stolte av å vise hva de har i seg! Og igjen, dunket hjerte mitt raskere! Og den varmen igjen! Alle føler det og de følger med beundring, spesielt gjester som ikke er fra Serbia. De kom for å personlig se om mange vakre historier om serbisk mat og kultur stemte. Og alle er fornøyde. Noen kommenterte at »baklava» vår var altfor søt (ingen bekymringer, jeg forklarte at det måtte være slik), men det var ingen innvendinger mot grillen, sarma og burek.

For meg hadde det hele en "merkelig duft"! DUFT AV "MER"! Mer sarma, mer grillmat og burek, serbisk «kolo», hyppigere sammenkomster .. Og mer støtte til Serbisk forening I Rogaland «Ivo Andrić“! En forening som bringer oss nærmere og holder oss sammen i denne fremmede verden.

Avstanden og jakten på et bedre og mer stabilt liv skilte oss fra Serbia, men å glemme hvor vi kommer fra ville bety å miste oss selv!

At barna våre, som oss selv, blir ikke fremmede i Serbia, at de danser «kolo» vår, snakker språket vårt, feirer ortodoks Jul og «slava», bevarer religion og tradisjon….

For at morgenene våre oftere dufter Serbia, fordi Serbia er der Serberne er!

Petar Cvjetićanin "