Serbisk Forening Rogaland - "Ivo Andric"

"Til Norge for å dø" - Knut Flovik Thoresen

.

Serbisk Forening Rogaland "Ivo Andric" i samarbeid med Stavanger Kulturhus Sølvberget organiserer presentasjonen av boken "Til Norge for å dø" av Knut Flovika Thoresen. 
Forfatteren vil presentere boken og gi et foredrag om serbiske konsentrasjonsleir fanger i nazistenes konsentrasjonsleire i Nord-Norge under andre verdenskrig. Knut Flovik Thoresen i sin bok beskriver deres skjebne. Boken er, i tillegg til forfatterens presentasjon av historiske fakta, basert på memoarene til overlevende innsatte Nikola Rokic. 
 
Under Den andre verdenskrig ble 4060 fanger sendt fra det tidligere Jugoslavia til Norge som slavearbeidere. 2398 av dem mistet livet. De fleste døde i fem fangeleirer i Nord-Norge. Mens leirene var underlagt tyske SS, var ufattelige pinsler og ren utryddelse en vesentlig side ved driften. I denne perioden arbeidet det også mange norske fangevoktere der − nordmenn som ikke stod tilbake for tyskerne hva mishandling og grusomheter angikk.
Over 90 prosent av disse fangene var serbere, og mange av dem ble sendt til Norge som en del av et folkemord. I vår tid reiser norske skoleelever med «Hvite busser» til Auschwitz og andre leirer for å lære av historien, men vi har også en grufull historie i Norge som få kjenner til.
Denne boken beskriver det historiske bakteppet til fangeleirene og bygger på fangehistorien til Nikola Rokić, som overlevde pinslene på «Blodveien». Han fortalte om sin skjebne i boka «Jugoslavia − mitt land», som ble utgitt i 1961.
 
Han vitnet i flere rettssaker mot norske fangevoktere etter krigen, og utdrag av et politiavhør gjengis her.
Besøkende kan kjøpe boken på stedet signert av forfatteren, prisen er 300 kr. 
 
Vi inviterer alle våre medlemmer og deres venner på denne viktige begivenheten, sammen vil vi høre en del av norsk-serbisk historie fra en norsk historiker.
 
Sted: Stavanger Kulturhus Sølvberget, Kulturbiblioteket, 2 etasje
Tid: Søndag 26 oktober 2014, kl. 13:00, gratis inngang
 
Velkommen
Serbisk Forening Rogaland "Ivo Andric" i samarbeid med Stavanger Kulturhus Sølvberget
 
 
 
 

Tags: Knut Flovik Thoresen Til Norge For å Dø

Web hjelper

Hvis du har lyst til å hjelpe med vedlikehold av disse sider ber vi deg ta kontakt med oss.

Frivillig hjelp er alltid velkommen.

Tusen takk

Kontakt oss